Pierniczki

KRUCHE PIERNICZKI

 

  • 50 dkg maki
  • 1 dkg sody oczyszczonej
  • 20 dkg miodu (może być sztuczny)
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 paczka przypraw korzennych (lub własna mieszanka wg uznania, można dodać dodatkowo więcej cynamonu, imbiru, pieprzu itp.)
  • 12 dkg masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę lub do miski, wlać płynny miód, dodać cukier, przyprawy i roztopione masło, wbić jajko. Wszystko wymieszać i wyrabiać ciasto aż będzie lśniące i jednolite. Najlepiej je zostawić do odpoczęcia na 1-2 godziny, można też na 1-2 dni (w lodówce). Wysypać mąkę na stolnicę i rozwałkować ciasto na ok. 0,5 cm grubości. Wycinać pierniczki. Piec 10-15 min. w piekarniku 150-180 stopni.

 

LUKIER do pierniczków:

1 białko jajka wymieszać z przesianym cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Lukrować pierniczki.

Można dodać barwnik spożywczy lub np. kolorowy syrop dla uzyskania innej barwy lukru.

Wykonanie: CopyCon.pl