Szparagi z grilla / Pieczone szparagi
* pęczek zielonych szparagów
* oliwa z oliwek
* kilka ząbków czosnku
* gruba sól morska
* świeżo mielony pieprz
Szparagi umyć, osuszyć i odciąć zdrewniałe końcówki (normalnie na około 2 cm długosci). Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozbić na papkę w moździerzu. Połączyć z oliwą. Szparagi położyć na grillu, pędzelkiem smarować oliwą z czosnkiem. Grillować z każdej strony ok. 2-4 minuty (w zależności od stopnia rozgrzania grilla). Ułożyć w półmisku, posmaraować oliwą z czosnkiem, posypać solą i pieprzem.
Wersja w piekarniku: Wykonać wszystko jak w przepisie powyżej, surowe szparagi ułożyć w żarodpornym naczyniu, wymieszać dokładnie z oliwą czosnkową, solą i pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut (jeśli szparagów jest dużo w naczyniu, wymieszać je dwa razy podczas pieczenia).